Werkgroep Repaircafé

Wie zijn wij

Repair Café Oirsbeek is als burgerinitiatief gestart op 21 september 2013. Het is een specifieke vrijwilligersorganisatie met als doelstelling het bevorderen van hergebruik van apparatuur en middelen uit het dagelijks leven. Zij behoort organisatorisch tot de Stichting Schepenbank Oirsbeek.

‘Weggooien? Mooi niet !’ is de vlag waaronder iedere maand 27 vrijwilligers bijeen komen om kapotte spullen te repareren en zo een tweede leven te geven. Want: ” weggooien kan altijd nog “.  Zo dragen wij op kleine schaal en dicht bij huis bij aan het beperken van de afvalstroom, aan een beter milieu en het verminderen van grondstof gebruik. Doet u mee?

Het repareren is uitdagend en gezellig, is gratis en brengt mensen dichter tot elkaar. Ook leren bezoekers hoe ze eventueel zelf iets kunnen herstellen.

Het team bestaat een groep enthousiaste deskundige vrijwilligers zoals elektriciens, naaisters, allround reparateurs, fietsenmakers, computerdeskundigen Microsoft Windows en Linux (Ubuntu). Verder is er een klokkenmaker, een instrumentmaker voor fijne mechanica, een messenslijper en er zijn gastvrouwen, -heren.

Heeft u dingen thuis waar iets aan mankeert?
Onze vrijwilligers staan met hun gereedschap, kennis en ervaring voor u klaar om de door u meegebrachte spullen (indien mogelijk) te repareren. Zo heeft u de kans om de dingen die u misschien al weg wilde gooien, weer te kunnen gaan gebruiken.
Met allerlei verschillende zaken kunt u bij ons terecht. Of u nu elektrische apparatuur heeft, tuingereedschap, kleding, huistextiel, rollator of speelgoed, een computer, een fiets of een klok waar iets aan mankeert, neem het gerust mee. De kans is groot dat u er weer heel lang plezier van heeft.

Wat gebeurt er in het Repair Café?
In het Repair Café gaat het om drie dingen: Samen, Gezellig en Repareren. Nadat u een kort formulier hebt ingevuld over de te repareren spullen, brengt één van de gastvrouwen / -heren u naar de betreffende reparateur. Indien u moet wachten kan dat aan de gezellige leestafel met een kopje koffie/ thee.

Vaak zal blijken dat met vrij eenvoudige hulpmiddelen een defect geraakt artikel weer aan de praat geholpen kan worden. Ongeveer 70% van de aangeboden spullen verlaat gerepareerd het Repair Café. Helaas komt het soms ook voor dat een bepaalde reparatie niet uitgevoerd kan worden. In dit geval verwijzen wij u graag door naar andere mogelijkheden. Ook kan het voorkomen dat u, op advies van de reparateur, eerst bepaalde onderdelen zelf moet gaan kopen om de reparatie (een volgende keer) te kunnen uitvoeren. Het Repair Café zélf heeft geen onderdelen.

Wat zijn de kosten?
Omdat wij volledig draaien met vrijwilligers hoeft het reparatiewerk voor u geen kosten met zich mee te brengen. Wel stellen wij uw bijdrage in de vorm van een vrijwillige gift uiteraard zeer op prijs als tegemoetkoming in de onkosten.

Waar en wanneer?
Repair Café Oirsbeek wordt elke eerste zaterdag van de maand georganiseerd in de historische Schepenbank. Voor actuele informatie en data: zie onze website www.schepenbankoirsbeek.nl/repaircafe. Het adres is: Oirsbekerweg 2A, 6438 HC Oirsbeek. U bent van harte welkom tussen 10.00 en 14.00 uur! Er is voldoende parkeermogelijkheid op de markt.

Goed om verder te weten
Om onze bezoekers niet teleur te stellen hebben we wel een aantal huisregels waar we ons aan houden.

Huisregels

 • Reparaties worden zo veel mogelijk uitgevoerd door de aanwezige reparateurs, zo nodig met hulp van de bezoeker zelf.
 • Gebruik van gereedschap en materiaal zoals lijm, deuvels, tie-wraps en lapjes is gratis, evenals het advies van de deskundige reparateurs.
 • Voor het gebruik van nieuwe materialen zoals snoeren, stekkers, zekeringen, ritssluitingen, kant en klare kniestukken of applicaties dient zelf gezorgd te worden.
 • Een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld als tegemoetkoming in de onkosten.
 • Bezoekers die kapotte voorwerpen aanbieden ter reparatie, doen dat op eigen risico.
 • De reparateurs geven geen garantie op de met hun hulp uitgevoerde reparaties en zijn niet aansprakelijk als voorwerpen die in het Repair Café zijn gerepareerd, thuis toch niet blijken te functioneren.
 • De reparateurs zijn niet aansprakelijk voor schade aan de aangeboden voorwerpen of voor andere schade die het gevolg is van activiteiten in het Repair Café.
 • De reparateurs behouden zich het recht voor om bepaalde voorwerpen niet te repareren.
 • De reparateurs zijn niet verplicht om gedemonteerde apparaten die niet gerepareerd kunnen worden, weer in elkaar te zetten.
 • De bezoekers van het  Repair Café zijn zelf verantwoordelijk voor het milieuvriendelijk verwijderen van kapotte voorwerpen die niet konden worden gerepareerd.
 • Om lange wachttijden te voorkomen, wordt bij drukte maximaal één kapot voorwerp per persoon bekeken. Voor een volgend voorwerp sluit de bezoeker weer achter in de rij aan.

Welkom

Wij nodigen u van harte uit om ook eens met ons en met ons werk ten behoeve van een beter milieu kennis te komen maken. Onze gastvrouwen / -heren zullen u graag ontvangen.